A domain mint üzlet

Manapság a fizetőképes vásárlóközönség elsődleges tájékozódási forrása az internet.  A vásárlási döntések meghozatalában döntő szerepet játszanak a különböző weboldalakon elérhető adatok, információk. Ennek következtében az online jelenlét központi kérdés lett a fejlődni akaró vállalkozásoknál. Létrehozhatunk bemutatkozó oldalt, vagy webáruházat, írhatunk blogot, szerkeszthetünk híroldalt. Bármelyiket is szeretnénk hosszabb távon üzemeltetni, mindenképpen szükségünk lesz hozzá egy saját domain névre.

 

De mi az a domain név?

A domain név egyedi internetes azonosító, melyet begépelve a kereső címsorába, megjelenik egy weboldal tartalma. És itt rögtön kitérhetünk a domain első, és legfontosabb értékjelzőjére ami az hogy “egyedi”. Például: www.revolver.hu

A www jelentés: world wide web – világháló

A Domain szó, angol főnév, jelentése: birtok, uralom, terület, tárgykör, értéktartomány,

A kiterjesztés sokféle lehet: .hu, .com, .net, .eu, stb, Magyarország legfelsőbb domain tartománya a .hu

Ha valaki főként itthoni piacra szolgáltat, akkor a .hu -t érdemes regisztrálnia. A felmérések azt bizonyítják, hogy a magyar emberek zöme az interneten való keresés során, automatikusan ezt gépeli be a kifejezések után.

A vásárlóimmal elérjük egymást a Facebook-on keresztül is, minek akkor saját platform?

A közösségi média első ránézésre tökéletesnek tűnhet ehhez. Ez a szegmens valóban fontos része lehet a marketingünknek, de nem helyettesítheti a saját weboldalt, maximum csak kiegészítheti, támogathatja azt.
A közösségi médiában való megjelenés fontos, de nem szerencsés, ha a célközönségünk csak a Facebook-on keresztül ér el minket. Egy algoritmus változás, és megáll az információ áramlás köztünk, és a vásárlóink között. Az is további kockázatot jelent, hogy az oldal nem a miénk, ebből kifolyólag bármikor lekapcsolhatják, így pillanatok alatt búcsút inthetünk a követőinknek.

Jó stratégia, ha a facebook-ot és más Social Media felületeket csak közvetítő csatornaként használunk, aminek segítségével áttereljük célközönségünket a saját felületünkre. Sőt kifejezetten előnyös, ha több forrásból kap inputot egy lehetséges vásárló.

 

Egy saját weboldal nem kiadás, hanem befektetés!

Amennyiben jó a domain név választás, a weboldal a befektetett összeg többszörösét fogja visszahozni.

Mégis milyen egy jó domain név?

A kiválasztás kritériumai:

A domain nevek értékét több tényező befolyásolja:

A legjelentősebb értéknövelő tény a domain jelentése: minél nagyobb (és “gazdagabb”) ágazat, tudja használni a nevet annál értékesebb

Kezd a kulcsszavakkal!

A kulcsszavak azok a releváns kifejezések, melyek legjobban leírnak egy adott tevékenységet. Kulcsszavas domain pl. www.fototapeta.hu  A kulcsszó domain név beszédes, nem kell magyarázni. Ebből azonnal következtethetünk arra mivel foglalkozhat az adott oldal.

A szolgáltatást, terméket, tevékenységet jól leíró nevet könnyebb megjegyeznie a látogatóidnak, ezáltal könnyebb reklámozni, népszerűsíteni.

A Google is előnyben részesíti a kulcsszavas domain-okat, és a kulcsszavakat tartalmazó domain nevekre kétszer olyan gyakran kattintanak az emberek.

Könnyen kimondhatónak, könnyen megjegyezhetőnek, könnyen leírhatónak, és könnyen olvashatónak kell lennie.

Az egyszerűség nagyszerűség

Amennyiben a domain ékezetmentes szóból alkotott, az is növelheti az értéket pl. domina.hu

Kötőjelet vagy számot tartalmazó cím kevésbé értékes (kivéve speciális számok esetén)

A domain hossza fordítottan arányos értékével

A magyar piacon a .hu a legértékesebb

Miért vesz valaki domaint, miért nem regisztrál újat?

Egyszerűen azért, mert a legtöbb jó név már foglalt. Itt tudod ellenőrizni amit szeretnél: https://www.domainabc.hu/uj-regisztracio/

Egy jó domain nevet kifejezetten presztízs birtokolni, komolyságot ad üzletednek.

Továbbá a Google is előnyben részesíti a régebbi domain-okat a keresési rangsorolásnál.

Ha egy domain név már 10-15 éve regisztrálva van, nagyon sokan ismerhetik, sokan találkozhattak már vele. Az eddigi tulajdonosaik is valószínűleg sok pénzt, és időt áldoztak a megismertetésükre. Ezért van az, hogy alapból van egy látogatottsága ezeknek a neveknek.